Nedejte se splést, římský kmín a kmín používaný v naší kuchyni jsou dvě rozdílné věci. Odborněji nazývaný kmín římský se výrazně chuťově odlišuje od kmínu pěstovaného v evropských klimatických podmínkách.
Aromatické koření, které se vyznačuje hořkou chutí a silným aroma dosaženým vysokým obsahem oleje. Římský kmín je jednoletá rostlina, která dorůstá výšky 30-50 cm. Má malé květiny, bílé nebo růžové, které se seskupují do tvaru deštníku. Pochází z oblasti Středozemního moře.
Sušená semena římského kmínu se podobají kmínu, mají podlouhlý tvar a žluto-hnědou barvu, jsou však menší. Prodávají se buď celé nebo umleté, existují ve třech barvách: v oranžové, bílé nebo černé. Dnes je rostlina většinou pěstuje v Číně, Íránu, Turecku, Maroku, Egyptě, Sýrii, Mexiku, Chile, a Indii. Příležitostně se vyskytuje na Britských ostrovech, zejména v jižní Anglii.
Ve středověku patřil římský kmín k nejpopulárnějšímu a nejdostupnějšímu koření, byl levnější než pepř a využívali ho mnozí, kteří si ho nemohli dovolit. Římský kmín je populární přísada ve východní, asijské, středomořské a mexické kuchyni, a je jednou z hlavních složek kari koření a indické směsi garam masala.
Používá se k ochucení masa, zeleniny, sýrů, omáček a marinád a při přípravě tex-mex jídel. Studie potvrdily, že kmín má léčebné vlastnosti a pomáhá udržet zdravý organismus. Je velmi dobrým zdrojem železa, pomáhá tělu efektivně vstřebávat živiny, zmírňuje nadýmání, plynatost a nevolnost.
Dokáže uvolnit svaly a předcházet svalovým křečím. Pokud možno, upřednostněte raději celá semena a melte podle potřeby. Čím více je pomletý kmín vystaven vzduchu, tím rychleji dochází ke ztrátě účinku a aroma. Pomletý kmín skladujte ve vzduchotěsné a uzavřené nádobě.
Zdroj:
woman.sk