Rozhodování o tom, co jíst, když se cítíte unavení, se zdá jako nemožný úkol, zvláště pokud se také cítíte trochu pod vlivem počasí. Víte, že máte hlad a chcete něco lahodného a sytého, ale nejste si jisti, co udělat.
V takových chvílích je snadné sáhnout po nejjednodušší možnosti, jako je jídlo s sebou nebo pizza v troubě – a někdy to bude vše, co potřebujete, abyste se cítili lépe – ale existují i jiné možnosti, pokud se často cítíte unavení a hledáte energii zpět, než půjdete do postele k tolik potřebnému spánku.
Ať už vás horko během léta unavuje, nebo se snažíte doplnit svůj jídelníček během obzvlášť rušného období, abyste se naučili lépe spát, toto je to, co odborník na výživu chce, abyste věděli o změně svého jídelníčku, abyste zlepšili svou energetickou hladinu.
Co jíst, když se cítíte unavení
Tyto potraviny obsahují důležité vitamíny, minerály a makroživiny, které mohou pomoci podporovat správné fungování vašeho imunitního systému, přispívat k tvorbě červených krvinek a udržovat hladinu cukru v krvi, což vše může pomoci předcházet pocitu únavy.
Pokud máte obavy z toho, jak často se cítíte unavení nebo unavení, vždy se poraďte se svým lékařem, protože se můžete potýkat s nedostatkem živin.
1. Listová zelenina
Špenát nemusí být oblíbenou zeleninou každého, ale pokud se cítíte vyčerpaní, musíte do svého každodenního jídelníčku zařadit více zeleného.
„Listová zelenina jako kapusta, řeřicha a jarní zelenina obsahují vitamín A, B6 a B9, stejně jako měď a železo,“ vysvětluje Tanya Borowski (otevře se na nové kartě), nutriční terapeutka se specializací na funkční medicínu. „Tyto minerály pomáhají podporovat vývoj červených krvinek, které jsou hlavními poskytovateli energie v těle, protože přenášejí kyslík z plic do všech tkání v celém těle.“
Říká: „Červené krvinky žijí 120 dní, takže neustále vytváříme nové a pro jejich tvorbu jsou potřeba specifické vitamíny a minerály.“
(Obrazový kredit: Getty Images)
2. Celá zrna
Dobrou zprávou je, že pokud vaše jídlo po dlouhém dni obsahuje chléb jakéhokoli druhu – a jste ochotni vyměnit za celozrnné – nemusíte dělat kompromisy vůbec. „Celozrnné výrobky, jako je oves, hnědá rýže a kvásek, obsahují vitamíny B, jako je B6, B9 a B12,“ říká Borowski. „Ty jsou nezbytné pro tvorbu hemoglobinu, bílkoviny hojné v červených krvinkách.“
Celá zrna jsou však také velmi bohatá na vlákninu a obsahují dobré množství bílkovin. Pokud jde o to, co jíst, když se cítíte unavení, jedná se o základní makroživiny. „Potraviny, které postrádají kvalitní bílkoviny nebo vlákninu, způsobují kolísavou hladinu cukru v krvi, která stoupá a klesá během pouhých 70 minut po jídle, a tyto kolísavé hladiny cukru v krvi způsobují pocity únavy.“
3. Vejce
„Vejce poskytují zdroje vitamínů B, železa a jsou vynikajícím zdrojem bílkovin,“ říká Borowski. Jsou také zdravým zdrojem vitamínu D, což je vynikající, protože „nízká energie nebo únava jsou také běžným příznakem nedostatku vitamínu D“.
4. Zelenina
Všichni víme, že zelenina je pro nás dobrá. Jsou plné vitamínů a minerálů navržených tak, aby nás udržely zdravé, ale jsou také přesně tím, co jíst, když se cítíte unavení, abyste podpořili zdravou reakci imunitního systému. „Zelenina poskytuje polyfenoly a vlákninu, které posilují mikrobiom ve vašem střevě,“ říká Borowski.
„Zdravá rovnováha střevních bakterií spočívá v rozmanitosti a její rozmanitost je závislá na vláknině a polyfenolech, sloučeninách přirozeně se vyskytujících v rostlinné potravě. Bez nich se mikrobiom nediverzifikuje a my máme horší imunitní obranu a jsme méně schopni odolávat.“ patogenních brouků.“ Pro ty, kteří chtějí zlepšit své zdraví střev, je zelenina další vítěznou složkou.
(Obrazový kredit: Getty Images)
5. Ořechy a semena
„Ořechy a semena poskytují omega 3 tuky, bílkoviny a základní minerály, jako je zinek,“ vysvětluje Borowski.
Ať už je tedy máte v tukové bombě jako svou dopolední svačinku, která vás povzbudí, nebo si je posypete salátem v době oběda, najděte způsob, jak tyto malé výkony začlenit do svého jídla.
Jaké jídlo vás unavuje?
Jakkoli vás jídlo může vytáhnout z propadu, může vás do něj také dotlačit, říká Borowski. Potraviny, které nemají dostatek bílkovin nebo vlákniny, způsobují nestabilní hladinu cukru v krvi, která se prudce zvýší a zhroutí během jediné hodiny, studie Humboldtovy univerzity v Berlíně (otevře se na nové kartě)prozrazuje. Spolu s nedostatkem spánku je to právě pokles hladiny cukru v krvi, který způsobuje hlavní příznaky únavy a únavy.
Abyste tomu zabránili, měli byste se snažit dodržovat denní doporučené množství bílkovin (0,8 g na kilogram tělesné hmotnosti) a změnit typ sacharidů, které jíte.
„Pokud se váš příjem sacharidů skládá hlavně z bílých potravin, jako je bílá rýže, bílý chléb a těstoviny, konzumujete sacharidy, které neobsahují vlákninu ani bílkoviny, které by pomáhaly s kontrolou hladiny cukru v krvi,“ říká. „Místo toho jděte na celozrnné sacharidy, které jsou mnohem lepší pro stabilizaci krevního cukru, protože obsahují bílkoviny a vlákninu, jejichž trávení trvá déle.“
- hnědá rýže
- Quinoa
- Celozrnné
- Starověké obiloviny jako žito, kynuté těsto nebo špalda
- Fazole a luštěniny
Zdroj: womanandhome.com