Vyzkoušejte voňavou lékárnu, která zažene různé neduhy a stojí opravdu pár centů. Zařadit pepř do svého jídelníčku se opravdu vyplatí. Přidejte jej do vánočního cukroví nebo do svařeného vína.

Kmín – podporuje zažívání
Pomáhá při kolice, plynnatosti a nevolnosti. Rovněž ničí bakterie. Příznivě působí na zažívací trakt, křeče trávicího ústrojí, na srdce, tvorbu mateřského mléka, při menstruačních bolestech. Zlepšuje krvetvorbu, dezinfikuje střeva a usnadňuje vykašlávání. Je vhodné ji přidávat k zelenině, která způsobuje nadýmání – použitím kmínu se tento efekt neutralizuje. Rozžvýkání semene odstraňuje pach z úst. Kmín lze použít iu kojenců a dětí.
Používají se semínka i nať do sýrů, chleba, slaného pečiva, při nakládání kysaného zelí. Trochu kmínu můžete přidat i do hrnce, když vaříte brambory. Zneutralizuje škodlivé účinky solaninu. Mladé listy kmínu lze využít při přípravě polévek, masa, salátů a pomazánek. Pokud máte po jídle pocit plnosti, stačí pokousat pár semínek kmínu.
Černý pepř – posílí paměť
Je nejznámějším a nejobecněji používaným kořením na celém světě. Černý pepř zlepšuje látkovou výměnu, chrání srdce, plíce a zrak. Podporuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení. Hodí se do polévek, masných jídel, omáček a můžete jej přidat i po perníku.

Šafrán – pepř proti rýmě
Je oblíbeným prostředkem indické a tibetské medicíny. Snižuje horečku, posiluje nervy a vnitřní orgány. Podporuje tvorbu žluči a působí močopudně. Jídlům dodává žlutou barvu a originální příchuť. Je klíčovou přísadou do rybích a rýžových pokrmů, Italové ho přidávají do rizota a Angličané z něj pečou koláče. Znají ho v arabské, indické, čínské i latinskoamerické kuchyni. Neslouží jen k dochucování potravin, ale také k barvení sladkostí, těsta, másla, sýra, polévek či omáček. Stačí ho jen špetka, aby lahodně okořenil jídlo, dodal mu výjimečnou chuť a barvu.

Zázvor – pepř proti nachlazení
Během chladných měsíců vás ochrání před nachlazením, virózami, ale i kašlem. Vynikající je také proti žaludečním problémům, neboť podporuje tvorbu trávicích enzymů. Rovněž podporuje krevní oběh, pomáhá předcházet trombózy, posiluje srdce, reguluje hladinu cholesterolu, prospívá i při střevních infekcích. Připravte si čaj z čerstvého kořene zázvoru s medem a citrónem.

Muškátový oříšek – vás uklidní
Silice, které se v něm nacházejí, pomáhají při trávení, ale také při zánětu průdušek. Mletý muškátový oříšek se používá pouze v malých množstvích, neboť obsahuje jedovatou látku miristicin. Je výborným prostředkem na oslabené nervy, podporuje chuť k jídlu a funguje jako afrodiziakum. V menších dávkách se využívá při léčbě astmatu, nespavosti, pankreatidy, nefritidy, ke zmírnění průjmů a plynnatosti. Přidává se do kořenících směsí, špenátu, jídel ze zeleniny, například květákové nebo brokolicové polévky.

Vanilka – na náladu
Její nasládlá vůně vás zbaví smutku a pohladí vaši duši. 🙂 Její aromatické tyčinky posilují srdce, odstraňují únavu, zbaví vás úzkosti, strachu či špatné nálady. Podporuje celkovou kondici. Působí také jako afrodiziakum. Před použitím vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyškrabte dužinu spolu s drobnými semínky. Vanilka je vynikající do krémů, pudinků, dezertů a zmrzliny. A jak si vyrobíte domácí vanilkový cukr?

Nejjednodušší je celý lusk nařezat na 5 cm kousky a dát do jemného krystalového cukru (1 lusk na 300-400 g cukru). Lusk můžete použít čerstvý nebo sušený (pár dní jej necháte na vzduchu proschnout). Po 2 týdnech je vanilkový cukr hotový.
Badián – proti bolesti
Odvar z badyánu léčí kašel, bolest v krku, pomáhá při kolice a revmatických bolestech. Přidává se do kompotů, sladkých jídel, švestkové povidla, perníku a také do masných pokrmů. Hvězdičky badyánu ukrývají v sobě látky, které tlumí bolest a uklidňují.

Pokud máte z nějakého důvodu problém se zápachem z úst, stačí, když rozkousnete v ústech kousek hvězdicového badyánu a zápach se výrazně eliminuje. Pokud máte zažívací problémy, stačí, když si připravíte „badyánový čaj“. Postup je jednoduchý: 1 čajovou lžičku pomletého badyánu zalijte asi 2 decilitry vroucí vody a nechte 5 – 6 min. vyluhovat.
Skořice – upraví menstruaci
Její hřejivé účinky pocítíte okamžitě po jejím požití. Celým tělem se vám rozlije nádherné teplo. Skořice působí protizánětlivě, má blahodárný vliv na mozek a upravuje silnou menstruaci. Používá se do kompotů, svařeného vína, punče a pečení. Díky jejím antibiotickým a protiinfekčním účinkům je použití skořice spolu s medem považováno za přírodní prevenci před chřipkou, nachlazením či angínou. Med je přirozené antibiotikum a jeho síla se skořicí ještě zesílí.

Náš tip: Připravte si 1 polévkovou lžíci medu a rozmíchejte v ní přibližně necelou polovinu kávové lžičky mleté skořice. Promíchejte, aby se obě složky dobře spojily, a nechte 5 minut odstát. Přidejte pár kapek citrónové šťávy a užívejte ráno a večer.
Hřebíček – proti bolesti zubů
Patří mezi další koření, které vás prohřeje. Ničí bakterie, zmírňuje křeče a dodává životní sílu. Hřebíček působí například proti bakteriím a dokáží si skvěle poradit například iv oblasti problémů v dutině ústní. Využívají se zejména v domácí medicíně k léčbě bolestí zubů. Na tento neduh si můžete připravit:

- tinkturu – stačí namočit 10 hřebíčku do 1 dcl alpy nebo lihu, nechat dva týdny louhovat a aplikovat na bolavé zuby.
- Pokud nemáte připravenou tinkturu a potřebujete rychle ulevit od bolesti, stačí požvýkat jeden hřebíček (nebo jej předem rozdrtit) a přidržet ho na bolavém místě. Má výborné dezinfekční účinky a působí proti bolesti zubů jako anestetikum
Zdroj:
woman.sk